Treceți la conținutul principal

CIFOZA

Astăzi vom vorbi puțin de Cifoză . Ce înseamnă , cum o descoperim și prin ce metode o putem corecta sau in cazurile mai grave stopa.
Cifoza este o deformare a coloanei vertebrale, ce duce la o proeminenta dorsala. Exista mai multe tipuri de cifoza, printre care si cifoza specifica femeilor cu o varsta inaintata. Cifoza legata de varsta apare, de obicei, dupa ce osteoporoza slabeste oasele coloanei vertebrale pana in momentul in care acestea se pot tasa, fractura etc.

Alte tipuri de cifoza sunt intalnite la copii sau la adolescenti, ca urmare a malformatiei coloanei vertebrale. Cifoza usoara poate cauza probleme usoare, insa cazurile severe pot provoca dureri foarte greu de suportat.

Simptomele care apar cel mai frecvent sunt durerile de spate, oboseala, dificultatea la respiratie, oboseala musculara, rigiditatea spatelui. In cazurile usoare, este posibil sa nu existe simptome sau semne de luat in seama. In plus, in partea superioara a coloanei poate aparea o curbura accentuata. In situatiile grave, pacientii pot observa ca simptomele se agraveaza cu timpul. In cazuri rare, acest aspect poate conduce la compresia maduvei spinarii, cu aparitia problemelor neurologice, printre care pierderea controlului asupra vezicii urinare si a anumitor simturi.

Exista trei tipuri de cifoza: cifoza posturala, cifoza Scheuermann si cifoza congenitala. Cifoza posturala este cel mai frecvent tip de cifoza si se intalneste mai des in cazul fetelor decat al baietilor. Apare, de obicei, in adolescenta, ca urmare a posturii gresite si presupune o slabire a muschilor si a ligamentelor spatelui (muschii paraspinosi). Acest tip de cifoza se dezvolta progresiv si duce la curbarea severa a spatelui.

Cifoza Scheuermann poate fi observata in adolescenta, fiind rezultatul unei deformari structurale a vertebrelor. Poate provoca aparitia scoliozei. Motivul acestei afectiuni nu este pe deplin cunoscut. Cifoza congenitala este tipul de cifoza cel mai rar intalnit, cauza fiind o dezvoltare anormala a vertebrelor inca dinainte de nastere.

Exista si alte tulburari care pot conduce la cifoza in cazul adultilor. Printre acestea, se numara artrita degenerativa, infectiile coloanei vertebrale, precum si anumite tumori.
Daca pacientul este inca in crestere, un corset poate fi eficient. Protezele sunt recomandate pentru curburile de 45 de grade pana in momentul in care pacientul se opreste din crestere. In unele cazuri, se recomanda și interventia chirurgicala. Scopul interventiei este de a corecta deformarea cauzata de cifoza, de a calma durerea si de a alinia vertebrele. Tratamentul cifozei congenitale implica interventia chirurgicala, dar in copilarie, pentru a imbunatati starea, inainte ca ea se se inrautateasca.

Cum poate fi prevenita cifoza













Cifoza Scheuermann si cea congenitala sunt rezultatul unei probleme structurale in ceea ce priveste vertebrele. Din pacate, nu se poate face nimic pentru a le preveni. Exercitiile fizice și purtarea unui ham pot incetini progresul cifozei Scheuermann. Cifoza posturala poate fi prevenita sau incetinita cu ajutorul corsetelor și a exercitiilor fizice, pentru a intari muschii spatelui.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Spondiloza Cervicala

Este o afectiune care se manifesta printr-o uzura anormala a cartilajului ce inveleste oasele gatului (vertebrele cervicale). Aceasta este o cauza frecventa a durerilor cronice in zona gatului. Partea din spate a gatului include coloana cervicala, precum muschii si ligamentele care o inconjoara si o sustin. Coloana cervicala este formata din sapte oase numite vertebre. Primele doua sunt usor difer ite fata de restul deoarece fac legatura intre coloana si craniu, permitand capului sa se intoarca intr-o parte si in alta. Spondiloza cervicala este o degenerare legata de varsta. Simptomele pot varia de la usoare pana la severe. Printre simptomele spondilozei cervicale se numara, in primul rand, durerile in zona cefei. Aceste dureri se pot raspandi la nivelul umerilor si la baza craniului. Miscarile gatului pot inrautati durerea. Durerea se poate extinde uneori catre brate, maini si degete.  Unii oameni dezvolta dureri cronice. Uneori, dupa o noapte de odihna poate aparea rigidit...

Manevrarea Fotoliului Rulant

Fotoliul rulant reprezinta un mijloc ce participa, in diverse moduri, la recuperarea pacientului. Alegerea lui este un act complex care necesita cunostinte, atat tehnice cat si psihologice din partea membrilor echipei de recuperare. Obisnuirea cu fotoliul rulant necesita un antrenament si o invatare care va trebui gandita de pacient, de anturajul lui si de echipa de recuperare. Functiile scaunului rulant sunt primordiale de-a lungul reeducarii functionale. De la accident si pana la reintrarea in viata din afara spitalului, pacientii trebuie sa parcurga un drum lung, sa traiasca o succesiune de etape atat ca tratament fizic, cat si psihologic, in care fotoliul rulant joaca un rol esential. Tocmai de aceea, ca o concluzie generala, fotoliul rulant trebuie sa aiba cel putin 4 calitati: securitate, confort, manevrabilitate si estetica. Manevrele care trebuiesc invatate de un pacient paraplegic ce se foloseste de un fotoliu rulant sunt : I. Urcarea si coborarea unei borduri; II. Ec...