Astăzi vom vorbi puțin de Cifoză . Ce înseamnă , cum o descoperim și prin ce metode o putem corecta sau in cazurile mai grave stopa.
Cifoza este o deformare a coloanei vertebrale, ce duce la o proeminenta dorsala. Exista mai multe tipuri de cifoza, printre care si cifoza specifica femeilor cu o varsta inaintata. Cifoza legata de varsta apare, de obicei, dupa ce osteoporoza slabeste oasele coloanei vertebrale pana in momentul in care acestea se pot tasa, fractura etc.
Alte tipuri de cifoza sunt intalnite la copii sau la adolescenti, ca urmare a malformatiei coloanei vertebrale. Cifoza usoara poate cauza probleme usoare, insa cazurile severe pot provoca dureri foarte greu de suportat.
Simptomele care apar cel mai frecvent sunt durerile de spate, oboseala, dificultatea la respiratie, oboseala musculara, rigiditatea spatelui. In cazurile usoare, este posibil sa nu existe simptome sau semne de luat in seama. In plus, in partea superioara a coloanei poate aparea o curbura accentuata. In situatiile grave, pacientii pot observa ca simptomele se agraveaza cu timpul. In cazuri rare, acest aspect poate conduce la compresia maduvei spinarii, cu aparitia problemelor neurologice, printre care pierderea controlului asupra vezicii urinare si a anumitor simturi.
Exista trei tipuri de cifoza: cifoza posturala, cifoza Scheuermann si cifoza congenitala. Cifoza posturala este cel mai frecvent tip de cifoza si se intalneste mai des in cazul fetelor decat al baietilor. Apare, de obicei, in adolescenta, ca urmare a posturii gresite si presupune o slabire a muschilor si a ligamentelor spatelui (muschii paraspinosi). Acest tip de cifoza se dezvolta progresiv si duce la curbarea severa a spatelui.
Cifoza Scheuermann poate fi observata in adolescenta, fiind rezultatul unei deformari structurale a vertebrelor. Poate provoca aparitia scoliozei. Motivul acestei afectiuni nu este pe deplin cunoscut. Cifoza congenitala este tipul de cifoza cel mai rar intalnit, cauza fiind o dezvoltare anormala a vertebrelor inca dinainte de nastere.
Exista si alte tulburari care pot conduce la cifoza in cazul adultilor. Printre acestea, se numara artrita degenerativa, infectiile coloanei vertebrale, precum si anumite tumori.
Daca pacientul este inca in crestere, un corset poate fi eficient. Protezele sunt recomandate pentru curburile de 45 de grade pana in momentul in care pacientul se opreste din crestere. In unele cazuri, se recomanda și interventia chirurgicala. Scopul interventiei este de a corecta deformarea cauzata de cifoza, de a calma durerea si de a alinia vertebrele. Tratamentul cifozei congenitale implica interventia chirurgicala, dar in copilarie, pentru a imbunatati starea, inainte ca ea se se inrautateasca.
Cum poate fi prevenita cifoza
Cifoza Scheuermann si cea congenitala sunt rezultatul unei probleme structurale in ceea ce priveste vertebrele. Din pacate, nu se poate face nimic pentru a le preveni. Exercitiile fizice și purtarea unui ham pot incetini progresul cifozei Scheuermann. Cifoza posturala poate fi prevenita sau incetinita cu ajutorul corsetelor și a exercitiilor fizice, pentru a intari muschii spatelui.
Sursa: Mayoclinic.org
Comentarii
Trimiteți un comentariu